S-ryhmä – ensimmäinen sijoituksesi?

Miltä kuulostaisi 10% tuotto minimaalisella riskillä? Liian hyvältä ollakseen totta? Ei sentään. Niin sanottuun S-junaan voi jokainen hypätä kyytiin ja siksi tässä esitelläänkin jokaisen aloittevan sijoittajan portfolioon sopiva sijoitus.

S-ryhmä muodostuu kahdestakymmenestä erillisestä osuuskunnasta, joista yhteen saatatkin jo kuulua, mikäli sinulla on S-ryhmän bonuskortti. Tusina näistä osuuskunnista maksaa vuosittaista korkoa jäsenilleen. Koron määrä päätetään vuosittain ja se vaihteli viime vuonna 20% ja 3% välillä keskiarvon ollessa noin 10%. Tuotto on siis parempi kuin mitä saat talletustililtä, korkosijoituksista tai edes realistisesti osakemarkkinoilta pitkällä aikavälillä.

Parasta kaikessa on se, että sijoitus on melkein riskitön ja voit myydä jäsenyytesi täyteen hintaan takaisin koska tahansa. Vastaavia sijoituksia ei ole monia, joissa tuotto on näin hyvä ja riski melkein olematon. Kirjoitan olematon, koska teoreettisesti on kai mahdollista, että S-ryhmä menisi joskus konkurssiin, mutta todennäköisenä se ei kai ole.

Rusinana pullassa on myös verotus, joka on osuuskuntien tuotoille varsin kohtuullinen 7,5% tuotosta verrattuna esimerkiksi osinkojen tai osakkeiden luovutusvoittojen verotus 30%.

Sitten tullaankin siihen, miksi tämä osittain kuulostaa liian hyvältä: voit omistaa vain yhden jäsenyyden per osuuskunta, joten tämä rajoittaa korkotuottosi noin 120 euroon vuodessa, joka voi kuulostaa alitajuisesti vähältä. Asiaa pitää kuitenkin tarkastella tuottoprosentin kautta, joka on n.  10% sijoitetulle pääomalle. Tuotto on enemmän kuin mitä sama raha todennäköisesti tuottaisi missään muualla. Kun ottaa huomioon häviävän pienen riskin, tuotto per riskiyksikkö on melkein voittamaton. Lisäksi perheellisen etuna on se, että perheen jokainen jäsen – vauvasta vaariin – voivat omistaa myös nämä jäsenyydet, jolloin nelihenkisen perheen tuotto vuodessa onkin jo melkein 500 euroa.

Tämä korkotuotto ei itsessään pääse kerryttämään korkoa korolle, joten se on järkevää uudelleensijoittaa esimerkiksi indeksirahastoon tai vastaavaan vuosittain. Näin sijoitukseksi S-ryhmään alkaa poikimaan tuottoa tuotoillesi ja korkoa korolle -efekti lähtee käyntiin. Jäsenyyksissä kiinni olevaa omaisuutta, 100€ per jäsenyys, voi hyvinkin ajatella pahanpäivän hätärahastona, koska sen voi lunastaa kohtuu joustavasti  halutessaan.

Lähes Jokaisen pitäisi aloittaa sijoittajan uransa poimimalla ns. helpot voitot.

Käytännön askeleet, jolla pääset alkuun.

1) Tarvitset tilin S-pankkiin jokaiselle henkilölle, joka jäsenyyksiä haluaa omistaa. Lapsille tiliä avatessa pitää molempien vanhempien olla mukana pankissa tai toisella mukana valtakirja. Tilien avauksen voi hoitaa samalla kertaa kuin jäsenyyksien oston, mutta jos tili on jo perustettu etukäteen,  nopeuttaa se jäsenyyksien ostamista.

2) Kävele S-pankkiin, tällainen löytyy yleensä Prismojen yhteydestä ja tarkemmat sijainnit löytyvät täältä. Jos aiot ostaa useita osuuksia, kannattanee varata aika. Ajanvaraaminen onnistuu käymällä pankkineidin juttusilla, soittamalla tai S-pankin sivuilta.

3) Ilmoita haluavasi ostaa S-osuuskuntien jäsenyyksiä. Kerro alkuun kuinka monta ja kenelle ne menevät, jotta pankkivirkailija tietää tehdä ne tehokkaammin. Jos lapsillasi on jo pankkitili S-pankissa, ei heidän tarvitse edes olla mukana, sillä jäsenyyksiä voi ostaa lahjaksi.

4) Valitse alla olevalta listalta jäsenyydet tuottavimmasta alkaen. Itse olen jättänyt alimmaisen, Hämeenmaan, ostamatta.

5) Virkailija kysyy tilin, jonne jäsenyyksien korot maksetaan, jonka jälkeen allekirjoitat sopimuksia ja lopuksi maksat jäsenyydet (100eur/jäsenyys). Maksaa voit esimerkiksi millä tahansa pankkikortilla tai vaikka käteisellä.

6) Jos ostit jäsenyytesi ennen vuoden loppumista, sinulle maksetaan  seuraavan vuoden kesällä jäsenyyksistäsi korkoa. Ilmainen vinkki:  ÄLÄ jätä näitä joulukuun lopulle, koska pankit ovat silloin täynnä ihmisiä todennäköisesti samalla asialla ja virkailijat eivät välttämättä suostu näitä jäsenyyksiä avaamaan vedoten kiireeseen. Hoida homma siis ajoissa.

7) Kesän jälkeen voit ostaa korkotuotolla vaikka lisää jäsenyyksiä. Jos perheesi kaikilla jäsenillä on jo kaikki korkoa maksavat osuuskunnat, sijoita korkotuotot esimerkiksi Nordnetin maksuttomaan Superrahastoon (avaa maksuton tili Nordnettiin).

 

Löytyykö lukijoista S-junan jäseniä ja jos et ole hyödyntänyt S-ryhmän jäsenyyksiä sijoituksissasi niin miksi et?

Kysymyksiä, ehdotuksia, ideoita ja muuta palautetta voi lähettää sähköpostilla blogi@elama.org tai suoraan artikkelin kommenttiosioon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *