Opi jotain uutta joka päivä

Tämä ei niinkään ole mikään ylevä tavoite, kuin osittain täysin vahingossa tapahtunut realiteetti. Internetin kehittyvät palvelut, uusi tekniikka ja varsinkin älypuhelimet tarjoavat helppoja tapoja seurata erilaisia mielenkiinnonkohteita.

Joitakin vuosia sitten tuli puhelimella kuunneltua lähinnä musiikkia, netin uutisten seuranta oli rajoittunut roskalehdistöön ja Kindlelläkin tuli lähinnä luettua proosaa. Hyvin viihteellistä, mutta informaatio-arvoltaan köyhää aivojentäytettä.

Ensimmäinen askeleeni aikanaan oli, kun huomasin että perinteinen uutistuotanto (Iltapäivä-lehtien nettisivut jne) aiheuttavat itselleni lähinnä huonoa oloa, pessimismiä ja turvattomuuden tunnetta. Tein tietoisen päätöksen lopettaa ns. roskalehdistön seuraamisen kaikissa sen ilmentymismuodoissa. Maailman menosta ja omista kiinnostuksen kohteistaan pysyy kärryillä seuraamalla muutamaa laadukkaampaa uutislähdettä ja sukeltamalla blogien laajaan kirjoon.

Toinen askel tapahtui hieman myöhemmin, löydettyäni podcastien ihmeellisen maailman. Huomasin nopeasti että pyöräillessä, koiria lenkittäessä, nurmikko leikatessa, automatkoilla ja salilla onkin mukavampi kuunnella mielenkiintoista podcastia kuin kulunutta playlistiä Spotifystä.

Blogien ja podcastien jälkeen viimeisimpänä mediana olen nyt löytänyt äänikirjat. Olen nuoruudessani ollut hyvin innokas lukija, mutta perheellisenä on kirjojen lukeminen jäänyt muutamaan kirjaan vuodessa, aikaa kun ei tunnu koskaan löytyvän istua paikalleen kirjaa lukemaan. Äänikirjan hienous on se, että samoinkuin podcastia, sitä voi kuunnella kaikkialla mihin kännykkä tulee mukana ja kirjoja ehtii helposti kuuntelemaan useammankin kuukaudessa.

Tämän kirjoituksen otsikko viittaa jonkin sortin ylvääseen itsensä kehittämiseen, mutta toki blogeja, podcasteja ja äänikirjoja löytyy puhtaasti viihteellisistä, jopa roska-lähtökohdistakin. Kuten ylempänä mainitsin on omassa Feedlyssäni (alempana lisää näistä työkaluista) muutama omasta mielestäni laadukkaampi uutisfeedi (HS ja Economist) ja toista sataa eri mielenkiinnon kohteisiini liittyvää blogia (talous, pyöräily, pelit ja elokuvat jne). Pocket Casts podcast-ohjelmassani on erääseen lautapeliin keskittyvä podcast, Nordnet Rahapodi ja pari muuta lifestyle ja talous podcastia. Lopulta Audiblessa minulla on muutamia äänikirjoja, pääosin talouden-alalta toistaiseksi vielä.

Olen luonteeltani sellainen ihminen, joka uuden kiinnostuksen kohteen löydettyään kuluttaa hirveällä innolla kaiken löytämänsä tiedon aiheesta kuin aiheesta. Opin ja sisäistän edellä mainittujen kanavien kautta hirveän määrän uutta informaatiota ja saan mielestäni vahvan pohjan moninaisiin asioihin. Voin yhtään liiottelematta sanoa, että opin joka päivä jotain uutta.

Työkalut oppimiseen
    • Blogien ja erillaisten uutisvirtojen seuraamisesta tulee erittäin helppoa Feedlyä käyttämällä. Feedly on ilmainen palvelu jonne voi logata sisään Facebook tai Google-tiliä käyttämällä, tai luomalla erillisen Feedly-tilin. Feedlyn applikaatio kännykkään on erittäin hyvä ja suuri osa tuotteen viehätystä. Feedly on myös käytettävissä tietokoneelta nettisivun kautta (https://feedly.com). Hakutoiminnallisuutta käyttäen voit hakea aihealueita, suoraan nettisivujen nimiä tai jopa niiden osoitteita, tämän jälkeen  kyseinen lähde lisätään Feedlyyn jonka jälkeen uudet ”artikkelit” näkyvät omassa feedissäsi, tämä on hankalampi selittää kuin kokeilla, joten mars mars uutislähteita ja blogeja lisäämään.
    • Podcastien maailmaan on helppo sukeltaa kun lataa puhelimeensa jonkin podcast-sovelluksen, iPhoneissa on valmiina iTunes ja sen kattava kirjasto podcasteja, Spotifykin tukee periaatteessa podcasteja ja monet Androidin musiikkisoittimet myös. Itse pidän kuitenkin podcasti-käyttöön tarkoitetusta appiksesta eniten, tämän hetkinen suosikkini on Pocket Casts ( https://www.shiftyjelly.com/pocketcasts/  ). Pocket Castsin kautta on helppoa etsiä ja selata erilaisia podcast aihealueita ja lisätä niitä omiin suosikkeihin, tämän jälkeen appi voidaan asettaa automaattisesti latamaan uudet jaksot tai voidaan vaikka kuunnella koko podcastin episodi-historia putkeen.
    • Uusimpana tuttavuutenani on Amazonin omistama Audible, joka subscription-mallilla tarjoaa laajan  kirjaston äänikirjoja, joskin lähinnä vain englannin kielellä. Äänikirjat ovat ainakin tähän saakka olleet niin laadukkaasti ja selkeästi luettuja, ettei hieman heikommallakaan englannin kielen taidolla pitäisi olla ongelmia. Kirjoja löytyy koko ajan kasvavasta kirjastosta todella paljon ja toistaiseksi löytyy kuunneltavaa paljon enemmän kuin koskaan ehtisi kuunnella.
      • Audible Membership Trial-membership/ilmainen kuukausi jonka voit perua ennen uuden kuukauden alkamista ja et maksa mitään ja käteen jää pari vapaavalintaista audiokirjaa. Protip: Kun/Jos perut tuon tilauksen, kannattaa mainita syyksi ”liian kallis” jonka jälkeen saat tarjouksen alemmalla hinnalla. (Linkki on mallia affiliate, sinä saat kaksi ilmaista kirjaa ja minä ilmeisesti yhden)

 

Onko Audible, Feedly ja podcastit jo tuttuja ja kovalla käytöllä? Mitkä ovat suosikkejasi äänkirja, blogi tai podcast rintamalla?

Kysymyksiä, ehdotuksia, ideoita ja muuta palautetta voi lähettää sähköpostilla blogi@elama.org tai suoraan artikkelin kommenttiosioon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *