Askel 6: kertasäästöt

Kertasäästöllä en tarkoita välttämättä sitä, että jätin perjantai-viinin ostamatta ja säästin tai auton sijaan ostinkin polkupyörän. Toki nämäkin ovat tehokkaita tapoja säästää selvää rahaa, mutta niitä on vaikea yleistää. Minun on vaikea sanoa, voisitko sinä lukijani kalliin auton sijaan pärjätä pyörällä ja julkisilla tai juotko jo valmiiksi liikaa ja pieni säästö Alkon laskussa olisi sekä säästeliästä ja terveellistä.

Kertasäästöillä tarkoitan niitä kertaluonteisia toimenpiteitä, joita voit tehdä ja säästää rahaa kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Englanniksi olen lukenut ”one-and-done savings” -käsitteestä, joka siis kuvaa kertaluontoista toimenpidettä, jolla kerätään säästöjä kuukaudesta toiseen. Säästöjen tekeminen on tietenkin motivoivampaa aloittaa kohteista, joista saa tuntuvimmat säästöt, mutta ei myöskään pidä aliarvioida monen pienen säästöpuron yhteisvoimaa.

Kertasäästön ero jatkuvaan säästämiseen voidaan ehkä parhaiten tuoda esille esimerkillä

Maksan erillaisista tilauksista (Netflix, Spotify, nettiliittymä, puhelinliittymä, sanomalehdet, kanavapaketit jne) n. 150€/kk, käytän pari tuntia sunnuntai-iltapäivästä ja perun muutaman tilauksen joita en oikeasti enää käytä tai tarvitse ja lasken liittymien nopeuksia sekä halvennan esim. Netflixin tilaustasoa. Säästän melkein 100€/kk tai 1200€/vuosi ja säästö rullaa tästä ikuisuuteen ellen mene muuttamaan mitään.

Päinvastoin jatkuvassa säästämisessä leikkaan kuponkeja lehdistä ja jatkuvasti vertailen ruuan hintoja kaupassa. Säästän n. 50-75€/kk ja vastineeksi käytän säästön saamiseen tunteja joka kuukausi kunnes motivaatio ehtyy ja lopetan.

Joitakin kerta/one-and-done säästöesimerkkejä omasta elämästäni
 • Asuntolainan kilpailutus, tämä kannattaa tehdä parin vuoden välein ja varsinkin jos taloudellinen tilanteesi on parantunut (palkankorotus, säästöjen kasvu tai velkojen pieneneminen). Perheeni säästö marginaalia kilpailuttamalla 1.15% -> 0.75% on noin 10 000euroa.
 • Vakuutusten kilpailuttaminen ja kyseenalaistaminen. Tarvitsetko vielä autoosi täyskaskon, koirallesi hoitokuluvakuutuksen, ympäri vuoden voimassa olevan matkavakuutuksen, ylimitoitetun kotivakuutuksen tai takaisinmaksuturvan lainaasi? Kun olet karsinut ylimääräiset vakuutukset ja nipistänyt ehkä vähän omavastuita ylemmäksi, kilpailuta kaikki jäljelle jäävät vakuutuksesi parilla eri firmalla. Säästön määrä on hyvin yksilöllistä vakuutustarpeiden takia, mutta säästö voi olla useita satasia vuodessa.
 • Kuukausitilausten karsiminen. Tuleeko kaikki tilaamasi lehdet oikeasti luettua vai voisitko mahdollisesti tilata vain yhtä lehteä kolmen sijaan? Vai voisitko mahdollisesti sen yhdenkin lukea kirjastossa tai saisitko riittävästi luettavaa lehden nettisivulta? Jos taas ajattelet, että ”kuka kalkkis nyt jotain lehtiä nykypäivänä tilaa?”, niin kehotan sinua harkitsemaan myös, tarvitsetko varmasti Spotifyn, Netflixin, HBO:n, Viaplayn, Playstation plussan, kanavapaketin yms. kuukausitilaukset? Itse karsin ylimääräiset tilaukset pois (HBO, Amazon Prime, VPN-palvelu yms) ja säästän noin 30e/kk.
 • Ns. pakollisten kulujen halpuuttaminen.
  • Olisiko mahdollista laskea internet -liittymääsi astetta hitaammalle tasolle? Niin kauan kun Netflix ja Youtube toimii ilman tuskaa, hieman hitaampi internet ei pahemmin näy missään muussa kuin laskun summassa.
  • Onko mahdollista kilpailuttaa sähköyhtiösi halvempaan? Omasta sähköyhtiöistäni löytyi suoraan halvempi sopimustyyppi ilman, että tarvitsee edes yhtiötä vaihtaa (nykyisestä saa bonusta, bonukset on kova juttu!).
  • Mitä jos keskittäisit kaikki ostoksesi samaan ketjuun ja maksimoisit bonuksesi (bonukset on kova juttu!)?
  • Entäs jos ajaisitkin vanhalla autollasi vielä muutaman vuoden ennen kuin vaihdat uuteen ja isompaan … autolainaan?
  • Itse olen tehnyt noin 35e/kk säästön internetyhteyteeni(2 vuoden tarjous 4G liittymästä), sähkösopimuksen vaihto säästää n. yhden sähkölaskun verran vuodessa ja keskitän ostokset, joista kerään mukavat 30-50e bonukset kuukaudessa.

Näiden kertasäästöjen ehdottomasti paras puoli on se, että ne vaativat vain vähän työtä tai vaivaa ja usein hyvin vähän muutoksia elintasoon. Toisaalta kertasäästö, esimerkiksi asuntolainan marginaalinen kilpailuttaminen, voi yksinäänkin tuoda todella isoja säästöjä pitkällä aikavälillä. Noista pienemmistäkin säästöpuroistakin taasen kasvaa yhdessä jo voimakas virta. Virta, jonka voit ohjata työskentelemään oman tulevaisuutesi eteen sen sijaan, että se työskentelee tulevaisuuttasi vastaan.

Olisi erittäin mielenkiintoista kuulla muiden kertasäästö-tyyppisiä ehdotuksia. Mistä voisi pienellä ja vähäisellä elintason heikkenemisellä hioa pois ylimääräisiä menoja? 

Kysymyksiä, ehdotuksia, ideoita ja muuta palautetta voi lähettää sähköpostilla blogi@elama.org tai suoraan artikkelin kommenttiosioon.

One Reply to “Askel 6: kertasäästöt”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *