Askel 2: mihin rahat menevät

Mihin rahat menevät?

Usein tulee tuudittauduttua siihen uskoon, että rahaa on juuri sen verran, että kaikki menee kuluihin eli ”rahat menevät laskuihin”. Tämä siitäkin huolimatta, että palkkatulot yleensä kasvavat ja siltikään mitään ylimääräistä ei jää käteen. Englanniksi termi lienee ”lifestyle inflation” eli suomeksi elintason paisuminen.

Itselläni elintason lisäksi on paisunut myös luottokorttien saldo. Mielestäni oli kummallista, miten keskituloinen ihminen elää pikkuhiljaa velaksi. Nettovarallisuus -excelistä innostuneena päätinkin pureutua asiaan analyyttisesti ja kartoittaa yhden kuukauden menoni nähdäkseni, mihin oikein rahani käytän.

Itsekin ja varmasti moni muukin kuvittelee tietävänsä mihin rahansa suurinpiirtein laittaa; ”raha menee laskuihin” tai asumiseen, ruokaan ja velkojen maksuun. Haastaisin kuitenkin jokaista tekemään edes yhden laskelman omista menoistaan ja voin melkein luvata että sieltä löytyy yllätyksiä ja oivalluksia.

Menolaskelman teko on sinänsä hyvin yksinkertaista: otat nettipankistasi tiliotteen (usein vain) palkkatilistäsi ja luottokort(e)istasi. Omassa tapauksessani OP antaa nuo tiedot suoraan Exceliin uppoavassa CSV muodossa. Menolaskelman voi tehdä paperillekin, mutta itse pidän järkevämpänä käyttää taulukkolaskentaa,  jolloin on helpompi tehdä valmiille pohjalle menolaskelma seuraavallakin kerralla ja voi myös alkaa laskemaan erilaisia tunnusnumeroita.

Liitän alle valmiin pohjan Exceliin, jonka voi myös halutessaan avata Google  Driven kautta Spreadsheets ohjelmalla. Googlen palvelu on käytössä kaikilla Gmail-tilin käyttäjillä, eikä se maksa mitään.

Kolme askelta yksinkertaistettuna

1)  Kaiva pankistasi tiliote palkkatilille ja luottokorteillesi

2) Syötä tiedot tiliotteilta menolaskelmaan kategorioittain

3) Tutki lopputulosta ja katso, yllättääkö joku tietty kategoria suuruudellaan. Laske, paljonko oli kuukauden tulot miinus menot ja tuleeko laskelmasta ilmi selkeitä paikkoja nipistää, jotta nettovarallisuuden saisi kasvuun esimerkiksi lyhentämällä luottokortteja nopeammin.

Excel-pohja: Menolaskelma
Google Spreadsheets: ylläolevan Excelin voi ladata Google Driveen ja avata Spreadsheetissä.

Tammikuu 2017: 1300e miinuksella

Kuten artikkelin kuvasta näkyy, itselläni oli tämän vuoden Tammikuu melko vahvasti pakkasen puolella, joskin asiaa hieman tasapainottaa Joulukuussa maksettu veronpalautus.

Harrastin budjetointia vuodet 2007-2015, mutta 2015 aikana otimme vaimoni kanssa käyttöön ns. taloustilin jolta maksamme yhteiset talouden menot. Tuon muutoksen myöten lopahti myös oman budjetin pitäminen ja sitä myöten katosi täysin näkyvyys omaan tilanteeseen. 2017 tammikuusta aloitin uudelleen ja shokki oli melkoinen.

Tammikuun tapahtumia jälkeenpäin tutkiessani löysin monia täysin tarpeettomia menoja ja menoja joista voi elämäntason pahemmin kärsimättä hieman karsia.

Henkilökohtainen top 3 yllätykset:

  • Internet ja internet-palvelut 88e/kk (kyytiä saivat mm. HBO, Amazon Prime, VPN palvelu, 4g internet)
  • Luottokorttimaksut 624e/tammikuu (tämänkin rahan voisi oikeasti käyttää paremminkin, vuoden tavoitteeksi nousikin päästä eroon kokonaan luottokorttilaskuista)
  • Ravintolat 226e/tammikuu  (lopetin joka aamuisen cappucino-rituaalin ja vähensin hieman ulkona syömistä, säästö 150e luokkaa)

 

Löytyikö yllätyksiä tai teitkö jotain oivalluksia menoistasi?

Kysymyksiä, ehdotuksia, ideoita ja muuta palautetta voi lähettää sähköpostilla blogi@elama.org tai suoraan artikkelin kommenttiosioon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *