Askel 0: Oma talous, miksi ja miten?

 

Oma tai henkilökohtainen talous (engl. personal finance) ei ole seksikäs, jännittävä tai välttämättä edes mielenkiintoinen aihe. Se on kuitenkin tärkeä aihe, jossa pienellä panostuksella voidaan saavuttaa suuria tuloksia, eikä pelkästään taloudellisessa mielessä, vaan asialla on vaikutusta omaan koettuun elämänänlaatuun ja onnellisuuteen loppuelämäksi. Voi jopa ajatella että, jos onnistut tällä seuraavalla harjoituksella vähentämään lopullisesti vähän stressiä elämästäsi, on sillä iso vaikutus myös terveyteesi.

Itselleni henkilökohtainen talous ja sen hallinta tarkoitti pitkään sitä, että saa kuukauden lopulla suurin piirtein kaikki laskut maksettua kunnialla. Laskuista yleensä selvittiin, mutta jokainen ”yllättävä” menoerä, kuten matkailu, auton huolto tai joulu, räjäyttivät aina luottokortin saldon. Näin jälkeenpäin ajateltuna sitä on ollut ikävuodet 18-30 aika naiivi taloudenpidon suhteen, koska kaikkiin edeltä mainittuihin yllätyksiin on helppo varautua.

Säästöjä ei tietenkään yllä olevanlaisella taktiikalla paljoa kerrytetä, eikä toisaalta ollut suuremmin haluakaan säästää nuorempana ja oli vaikea nähdä, miksi pitäisi. Nyt kahta lasta rikkaampana alkaa motivaatiota olla jo eri tavalla ja isänä tietenkin haluan varmistaa, että lapseni saavat hyvän alun elämäänsä. Lisäksi, kun kiinnittää maailman arvaamattomuuteen huomiota, alkaa tuntumaan, että pieni taloudellinen turva säästöjen muodossa olisi myös järkevää.

Kun ikää on mittarissa jo 37 vuotta, ei myöskään eläke ole enää niin kaukainen ajatus. Henkilökohtaisesti en määrittele itseäni ja elämääni työni kautta, eikä minulle ole itseisarvo tehdä pitkää ja menestyksekästä uraa. Eläköityä lähes 70 vuotiaana ja miettiä, minne elämä meni ja mitä sillä tuli tehtyä – paitsi töitä.

Suunnitelman toteutus on sinänsä vasta aivan alkutekijöissään, mutta haluaisin varmistaa että a) elämä antaa minulle kokemuksia ja sisältöä töiden ohella TAI b) vähennän työntekoa jo sellaisessa iässä, että on vielä intoa, kuntoa ja aikaa kokea tarpeeksi elämässä TAI c) parhaassa tapauksessa molemmat a) ja b). Kumpikin vaihtoehto vaatii sen, että on suunnitelmallisesti järjestänyt taloutensa siten, että tuollainen on mahdollista.

Jotta voi elää rikkaan elämän valitsemallaan tavalla, on huomioitava monta eri asiaa. Talous, terveys, perhe, elämäntilanne jne. monta asiaa pitää ottaa huomioon ilman, että mikään niistä jää paitsioon.

Tätä kirjoitusta seuraa X määrä blogi-kirjoituksia – Askelia, jolla jokainen pääsee alkuun. Vaikka sinusta tuntuisi, että kaikki on tällä hetkellä hyvällä mallilla ja oma talous on hallinnassa, kannattaa Askeleet 1-3 silti katsoa itsekin läpi vaikka ns. happotestinä.

Perusteet
Syventävät aiheet

 

Mikä sinua motivoi tekemään parannuksia henkilökohtaiseen talouteesi? Kysymyksiä, ehdotuksia, ideoita ja muuta palautetta voi lähettää sähköpostilla blogi@elama.org

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *